חברות וחברים שלום רב,

השבועות האחרונים, מאז חזרה הכנסת לעבודתה הסדירה, היו אינטנסיביים ומאתגרים עבור כולנו.

הלחימה והמצב הביטחוני המורכב בישוביי שדרות, עוטף עזה והדרום כולו מחייב את ישראל לקבל החלטות והכרעות ברמה הביטחונית והמדינית. לצד הטיפול המדיני-ביטחוני, עולה שאלת הטיפול האזרחי בתושבי עוטף עזה והדרום. אני נמצא בקשר ישיר ושוטף עם התושבים ועם הנהגות היישובים ואמשיך ללוות אותם גם בעתיד.

הבטחת עתיד החקלאות הישראלית וחיזוק ההתיישבות והיישובים בגבולות עומדים גם הם במרכז העשייה היומיומית שלי. אמשיך לסייע היכן שניתן ולשמש כאוזן קשבת לאזרחי המדינה כולם, ולאנשי ההתיישבות והמרחב הכפרי בפרט.

שבת שלום,

איתן ברושי והצוות.


ההסלמה הביטחונית בעוטף עזה ובדרום והפיצויים לתושבים

ההתדרדרות הביטחונית בעוטף עזה ובדרום, לה אנו עדים בחודשים האחרונים, התדרדרות שהגיעה לשיאה לפני שבוע ב-48 שעות של הפגזות בלתי פוסקות על היישובים והערים, דרשה הכרזה של הממשלה על מצב מיוחד בעורף. הכרזה כזו נועדה  לאפשר שגרת חיים תקינה ככל האפשר בעורף בעת הלחימה. צעד זה נדרש על מנת לסגור את הפערים של אתמול ונכון למציאות של היום. לצערי הממשלה, משיקולים לא עניניים, לא עשתה זאת. העליתי את הדרישה הזו בוועדות החוץ והביטחון, הכספים והכלכלה וזכיתי לגיבוי ותמיכה של ראשי הוועדות הללו. מוזמנים להאזין לראיון שערכתי בנושא זה ובנושאים נוספים ברשת ב'.

בנוסף, יזמתי השבוע בוועדת הכספים, יחד עם יו"ר הוועדה ח"כ גפני, דיון המשך בנושא פיצוי וסיוע לתושבים ולעסקים ביישובי עוטף עזה והדרום עקב המצב הביטחוני והפגיעה הכלכלית הנובעת מכך. אני מטפל בנושא זה חודשים ארוכים, עת התחילה ההתדרדרות הביטחונית לפני 8 חודשים. הדיון בוועדה מהווה כתב אישום חריף נגד הממשלה, משרדי הביטחון והאוצר ונגד רשות המיסים על העיכוב במתן הפיצויים. בסיום הדיון הנחה יו"ר הוועדה את רשות המיסים להסדיר את הנושא תוך מספר ימים בודדים. מדובר בהישג משמעותי ובבשורה עבור התושבים והיישובים. צפו בדברים שאמרתי בוועדה.

היישובים צמודי הגדר באזורי העדיפות הלאומית

- השבוע נערך ביוזמתי דיון חשוב בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת בנושא מדידת המרחק של יישובי קו העימות וצמודי הגדר מקו הגבול ובנושא תיקון המרחק של יישובים צמודי גדר בהגדרה מ-2 ק"מ ל-4 ק"מ. ההגדרה של מערכת הביטחון ליישובים צמודי גדר הינה עד ארבעה ק"מ מהגבול, כפי שקיים ביישובים צמודי הגדר בגבול עזה. כך צריך להיות גם ביישובים צמודי הגדר בגבול הצפון. השאלה העקרונית של מדידת המרחק מהגבול חייבת להיענות בתשובה ההגיונית שמדובר בגבול בפועל, כלומר מהקצה הפנימי של הגדרות ליישוב, ולא המרחק מהגבול הבינ"ל המצוי מרחק מרב מהמכשולים שבגבול. יו"ר הוועדה ח"כ אבי דיכטר קיבל את בקשתי והנחה את המל"ל להתייחס ליישובים צמודי גדר במרחק של עד 4 ק"מ מהגבול ולשנות את סוגיית המדידה מהגבול כך שתבוצע מהגדר ולא מהגבול הבינ"ל.  מוזמנים לצפות בדבריי מהוועדה.

- האפליה בסוגיית מפת העדיפות הלאומית והטבות המס בין ערים למועצות אזוריות (מ"א) היא אבסורד שחייב להסתיים. מפת העדיפות הלאומית הנוכחית מכילה גם ערים, מועצות מקומיות ומועצות אזוריות כאשר ישנה התייחסות שונה בין הערים למ"א. בערים, במידה וחלק מתושביהן נמצאים בתחום קו העימות, ההטבות חלות על כל תושבי העיר, גם אם הם רחוקים מרחק רב מקו העימות. לעומת זאת, במקרה של מ"א, גם אם מרבית היישובים בהן נמצאים בתחום קו העימות, ההטבות והתנאים לא חלים על כל שאר היישובים. אני מטפל בנושא זמן רב ובזכות הדיון שנערך השבוע במליאת הכנסת, הוחלט שהנושא יועבר לדיון מיידי בוועדת הכספים על מנת לסכם את הנושא עד סוף שנת 2018 (לפני תחילת שנת המס הבאה). צפו בדבריי מהמליאה.


חקלאות ומים

- משבר משק המים הוא לא רק תוצאה של 5 שנות בצורת, אלא בעיקר נגרם כתוצאה מניהול כושל של משק המים. דו"ח מבקר המדינה שעסק במשבר משק המים ובהתנהלות רשות המים, יגיע בשבוע הבא לדיון בוועדה לביקורת המדינה ביוזמתי ובתמיכתו של יו"ר הכנסת. בנוסף, באותו היום יערך בכנסת מפגש בנושא "משבר המים בחקלאות" ביוזמת השדולה החקלאית בכנסת שאני יושב הראש שלה, ובשיתוף עם התאחדות חקלאי ישראל. לא יכולה להיות חקלאות במשק מים סגור, ועל הממשלה להוריד את מחירי המים ולבנות יחד עם רשות המים תכנית חרום לאומית להתמודדות עם המשבר, על מנת להבטיח את עתידה של החקלאות הישראלית. האזינו לדבריי בנושא משבר משק המים.

- הצעת החוק שלי המבקשת לאסור מכירת מוצרים לצרכן הסופי במחירי הפסד, בשיטה השיווקית הידועה בשם "לוס לידר" ( Loss-Leader) תגיע בתחילת השבוע לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה. בישראל, תופעת הלוס-לידר שכיחה במיוחד בשיווק  תוצרת חקלאית בדגש על פירות וירקות. ההצעה בגרסתה הנוכחית, בתאום עם אנשי המקצוע ועם שר החקלאות, מבקשת להחיל את ההצעה כהוראת שעה ניסיונית של שנתיים, על סל מוצרים מצומצם של הירקות והפירות העיקריים הנפגעים משיטת ה"לוס לידר", כגון עגבנייה, מלפפון, תפוח אדמה, בצל וגזר. מוזמנים להאזין לראיון שהענקתי בנושא בגלי צה"ל. 

- החקלאים עושים לילות כימים בעיבוד השדות וגידול תוצרת חקלאית ברמה הטובה ביותר על מנת לספק מזון טרי ובריא לכלל תושבי המדינה. לציבור הרחב מגיע לקבל את התוצרת הזו במחירים סבירים ושווים לכל נפש. הגיע הזמן להגביל ולפקח על גורמי השיווק, אשר יוצרים פערי תיווך הזויים, עושקים את היצרנים ומסכנים את בריאות הציבור. כדי להוריד את יוקר המחייה יש להילחם ולמגר את תופעת פערי התיווך- תחום בו הממשלה נכשלה עד עכשיו. בכך עוסק המאמר שכתבתי לעיתון "ידיעות הקיבוץ" ומפורסם כאן לעיונכם.


נושאים נוספים על סדר היום

- הימין הקיצוני בכנסת ממשיך ליזום ולהוביל חקיקה מסוכנת והזויה. הצעת החוק הנוכחית מבקשת להעביר את השליטה על המרחב הכפרי ביהודה ושומרון לידי החטיבה להתיישבות. מעבר לשאלה בעצם הסמכות של הכנסת לחוקק חוקים על שטחים שאינם סופחו כדין למדינה, הצעת החוק בעצם פותרת מתשלום על הקרקע את מי שבנה את ביתו על קרקע כפרית ביו"ש, משנת 1967 ועד היום. מדובר בהפסד של מאות מיליוני ש"ח לקופת המדינה. התרעתי על הנושא במכתב ששלחתי ליועמ"ש של הכנסת ומצורף כאן לעיונכם. מוזמנים לצפות גם בדברים שאמרתי בנושא בוועדת החוקה של הכנסת.

 

- השתתפתי השבוע בדיון בוועדת הכלכלה בנוכחות רבים מראשי השלטון המקומי בנושא עיכובים בהעברות התקציביות ממשרדי הממשלה לרשויות המקומיות, עיכובים שאורכים לעיתים זמן רב. משרד האוצר לא מוכן לשלם בדיעבד, אלא אומר לרשות מקומית שרוצה לבנות, לדוגמא בית ספר, שתשלם ואז ההחזר יתפרס על פני מספר שנים, אם בכלל. הנ"ל גורם לבעיות תזרימיות ולבעיות בתשלומים לספקים. הסדר צריך להיות הפוך: אם בתכנית העבודה רשות מקומית התחייבה לספקים שלה, משרד האוצר חייב לעמוד בהתחייבויות הללו ללא דיחוי. צפו בדבריי מהוועדה.

- לפני מספר ימים השתתפתי באירוע פרידה והוקרה מרב המועצה עמק יזרעאל, הרב מרדכי זמיר. הרב זמיר עלה לארץ ממרוקו ושימש בתפקידו למעלה מ-40 שנים. בתקופתי כראש מועצת עמק יזרעאל עבדתי בצמוד לרב זמיר והתרשמתי עמוקות מסגנונו הייחודי, מנעם הליכותיו, מצניעותו ומהערכים ששידר, ערכים של אהבת האדם והאדמה. בתמונה מטה: עם הרב זמיר ועם שי אברמסון, החזן הצבאי הראשי לשעבר.